Tallin historia

Saaran talli perustettiin vuonna 1971, kun Hiukkavaaran kasarmin hevoset myytiin huutokaupassa. Saara ja Reino Moilanen ostivat niistä kuusi ja aloittivat  yksityisen ratsastuskoulutoiminnan. Nämä kuusi hevosta olivat suomenhevoset Esko, Hely, Valo, Humu, Jassu ja Helo. Näistä Valo esiintyi myös Oulun kaupungin teatterin Nummisuutarit -näytelmässä 1970-luvun puolivälissä.

Saaran talli toimi aluksi Oulun Kiviniemessä, kunnes muutti tallin varsinaisiin ensimmäisiin tiloihin Kuivasjärven Liikasentielle. Ensimmäisten vuosien aikana hevosia hankittiin lisää. Ensimmäinen poni oli nimeltään Nero, joka muistetaan varsinaisena legendana. Nero oli vuonna 1969 syntynyt tummaruunikko risteytysponiruuna, säkäkorkeudeltaan 117 cm. Monet oululaiset ratsastajat, mm. Mirri Kynsilehto,  muistavat uransa alkaneen Neron selässä.

Saaran tallilla on aina opittu kunnioittamaan hevosta hevosena, ja jokainen tallin hevonen on yksilö, jolla on oma erikoinen arvonsa. Saaran tuntihevoset ovat olleet erittäin pitkäikäisiä ja terveitä, ja suurin osa on viettänyt koko elämänsä tuntihevosena. Saara on myös kasvattanut itse useita suomenhevosia ja poneja, joista osa on vielä tänäkin päivänä Saaran tallin luotetuimpia tuntiratsuja.

Saaran hevoset ovat aina saaneet viettää päivänsä suuressa laumassa ja osanneet itse tulla talliin omiin karsinoihinsa Saaran kutsusta. Kolmenkymmenen hevosen lauma on jokaiselle hevoselle tuttu ja turvallinen, ja kun välit selvitellään ulkoillessa, hevoset pysyvät mieleltään virkeinä ja käyttäytyvät tunneilla luotettavasti.

Saaran hevosilla on kilpailtu vuosien saatossa paljonkin lähinnä aluetason kouluratsastuksessa. Menestystä ovat saavuttaneet muun muassa hevoset Faust II, Ben Casey, Malibu, Tommy II, Tuisku, Pirskatti ja ponit Rashik, Dusty, Carina ja Kasper. Alkuaikoina kun suurin osa tallin hevosista oli suomenhevosia, ratsastajat edustivat Suomen Ratsuja, mutta vuonna 1987 tallin yhteyteen perustettiin oma seura, Oulu-Riders ry. Vuonna 1985 talli muutti uusiin tiloihin toiselle puolelle Kuivasjärveä Aaltokankaalle. Vuonna 1997 tallin yhteyteen rakennettiin maneesi.

Syksyllä 1998 tallilla tapahtui suuri muutos, kun Saara luovutti tallinpidon ohjat Jussi Pääkkösen ja Anna-Maria Oilan käsiin. Ratsastuskoulutoimintaa pyöritettiin vuoden ajan heidän johdollaan. Tallin vuokrasopimus päättyi syksyllä 1999, ja ratsastuskoulutoiminta siirtyi takaisin Saaralle ja Reinolle. Nyt ohjaksiin on tarttunut heidän poikansa Kalle Moilanen. 2011 tuli 40 vuotta tallitoimintaa täyteen ja sitä juhlittiin elokuun aurinkoisessa säässä. Juhlahumun keskellä Saara tuumasi, että täytyy vielä jatkaa työtä niin saadaan viettää viisikymppisetkin.

Vuosien saatossa Saaran tallilla on ollut useita ratsastuksenopettajia. Pitkäaikaisimpina muistetaan Eija ”Eikku” Pyykölä, Teija ”Lillukka” Lindholm (nyk. Kropsu), Marja-Liisa ”Lissu” Korhonen (nyk. Mähönen), Agne ”Ankka” Malmström (nyk. Bogdanoff), Mia Muotka, Janna-Mari Puustjärvi, Tuija Liukkonen, Katariina ”Katju” Kokko, Anna Alila (nyk. Kilpeläinen), Anne-Mari Karjalainen, Anne-Mari ”Ankki” Engman, Milka Tervasmäki, Riikka Lamberg, Laura Haasala, Sallamaari Koivisto ja Laura Hassinen.